Chiar dacă ne-ar plăcea ca acest tip de nevralgie să fie izolat și identificat cu ușurință, din păcate lucrurile nu sunt atât de simple. Nevralgia occipitală, alături de alte tipuri de dureri de cap, și chiar migrene, sunt sau pot fi legate de diverse diagnostice, unul mai serios decât altul – pe care le vom menționa pe parcursul articolului. Acest aspect face din păcate munca medicilor mai dificilă decât este deja, iar în multe dintre situații pacienții află abia în cabinetul nostru că exista o șansă ca suferința lor să fie derivată din diagnosticul principal (o hernie de disc cervicală, de exemplu).
Ce este nevralgia occipitală (nevralgia Arnold)?
Aceasta este o afecțiune reprezentată de o inflamație sau iritație a nervilor occipitali, nervi care pornesc din partea superioară a coloanei vertebrale (baza craniană) și parcurg zona scalpului. Afecțiunea este caracterizată de dureri în spatele capului, cefei și la baza craniului.
Pentru că simptomele sunt similare, din păcate este ușor pentru un pacient să confunde acest tip de durere cu migrenele sau alte tipuri de dureri de cap. Tratamentele pentru cele două afecțiuni însă sunt foarte diferite, de aceea este extrem de important ca medicul specialist să stabilească diagnosticul corect.
Cum se manifestă simptomele specifice nevralgiei occipitale?
Nevralgia Arnold poate produce durere intensă, ascuțită, ca un obiect ascuțit sau ca un șoc electric în spatele capului sau în mușchii gatului. Alte simptome includ: durere arzătoare care în mod obișnuit pornește din baza craniană și continuă pe suprafața scalpului, durere în ambele tâmple, durere în spatele ochilor, sensibilitate la lumină, scalp sensibil sau durere la mișcările gâtului.
Care sunt cauzele cunoscute că pot produce nevralgia occipitală?
Acest tip de nevralgie poate apărea acolo unde exista presiune exercitată pe nervii tăi occipitali, poate din cauza unui accident, inflamație sau a musculaturii care se contractă în jurul nervilor. Chiar dacă și pentru medici este dificilă găsirea unor cauze clare, exista câteva situații bine cunoscute care pot fi asociate nevralgiei occipitale, Arnold, precum un traumatism în zona din spate a capului sau gâtului, musculatura tensionată a gâtului (mai ales ca rezultat al muncii de birou, când gâtul este extrem de tensionat), osteoartrita, tumori în zona gâtului, hernia sau protruzia unui disc cervical, o infecție, guta, diabet sau inflamația vaselor sangvine (vasculita).
Cum este diagnosticată nevralgia Arnold?
În cele mai multe dintre cazuri pacienții noștri au apelat la un medic specialist neurolog care i-a ajutat, prin investigații și experiența profesională, să ajungă la un plan terapeutic croit pe nevoile lor. Pe lângă determinarea istoricului medical al pacientului, consultația poate consta în general în palparea și aplicarea de presiune manuală în zona cefei și bazei craniene pentru a reproduce durerea inițială. Există posibilitatea ca medicul să solicite teste de sânge și chiar o investigație imagistică precum IRM (RMN). Diagnosticarea corectă necesită timp, iar răbdarea ta va fi pusă la încercare. Ai răbdare, pentru că orice tratament corect presupune un diagnostic corect în primul rând. De exemplu, nu vei simți o ameliorare a durerilor dacă pentru nevralgia ta occipitală vei primi un tratament medicamentos destinat migrenei.
Să trecem la veștile bune. Cum te ajută kinetoterapia în nevralgia occipitală!
Experiența noastră din cabinet cu această nevralgie ne spune că cele mai bune rezultate le obții atunci când se aplica o sursă de căldură pe musculatura gâtului și baza craniană și se efectuează masajul mușchilor gâtului. Exercițiile de educație posturală și stretchingul (întinderea în vederea redării flexibilității) mușchilor sunt extrem de importante pentru musculatura tensionată care contribuie la durerea radiantă și au dat mereu rezultate care au adus multe zâmbete pacienților noștri.
Kinetoterapia prin procedurile ei se concentrează pe normalizarea, respectiv relaxarea țesutului moale sau pe disfuncțiile mecanice care au cauzat dezechilibrele, respectiv durerile. Medicația joacă un rol important în tratamentul nevralgiei occipitale (Arnold) însă kinetoterapia poate amplifica și conserva efectele analgezice. În cele mai frecvente situații, numai medicamentele nu pot elimina permanent durerile de cap provocate de problemele mecanice – musculare sau posturale.Kinetoterapia determină diferența dintre ameliorarea temporară și rezultatele cu adevărat de durată.
În concluzie, pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când te identifici cu durerile specifice de mai sus: 1. Apelează la un medic specialist pentru diagnosticarea corectă; 2. Caută un kinetoterapeut priceput și cu experiență în afecțiuni musculo-scheletale care să te ajute să depășești această perioadă dureroasă, dar mai ales să previi eventualele episoade dureroase viitoare.
Și nu uita, prevenția este mai ieftină decât boala. Și mai puțin dureroasă.